PETUA DRI ORG TUA2 YG SEMPAT AKU BELAJAR
1 MULAKAN BERSELAWAT SEBELUM MULA MASAK
Mulakan selawat setiap kali masuk dapur teruatama
sekali ketika nk menyiang ikan @ ayam
2 DOA KETIKA MEMASAK
Nk ambik berkat ketika mmbasuh beras, mcm yg mk aku ajar niat dlm hati “Ya Allah ya tuhanku aku
bersyukur atas segala rezeki yg kau berikan aku masak untk suami dn ank2ku kau
berkati lah apa yg kmi mkn,berikn kmi kesihatan dn murahkan rezeki kami amin”
3 MASAKAN HANGUS,APA PERLU BUAT?
Alamak! Hagus x sedar api
terkuat plak, jgn tgu2 lgi terus ambil kuali atau periuk lain dn tukarkn maskan yg hangus tadi jgn kikis kerak yg
hangus td plak!..pastu boleh la sambung
masak semula bkan apa nk elakkan msakan tersebut dri berbau hangit.. pastu brlah boleh dihidangkan pd mk mertua
anda hehe…
4 TERLEBIH MASIN
Org kata kalu masak terlebih masin nk khawin dgn org tua-jgn risau kdg2 kita bru nk bljar mask ni x pandai la nk agak2 brapa bnyk garam kan? so nk elakkan dr berkahwin dgn org tua cpat2 lah ambil kentang kopek kulitnya potong 2 atau 3 masukkan kedlm masakan td supaya ia dpt menyedut rasa masin yg berlebihan td.bleh try dlam masakan bergoreng seperti nsi goreng atau sambal,tp kalu mskkan berkuah mcm sup tu kita bleh tmbah sedikit madu atau air jer….
Pebret utma aku adalah sup
dulu msa ank dara aku tk bleh nk mkn selalu sebab sup dgin atu tulang ni
berlemak ,tp skarg aku dh ada cara singkirkan lemak pd bahagian dging yg berlemak tu,mula2 rebus
daging dlm 1jam pastu biarkan sejuk kt luar dulu agak2 dh suam simpan dlm peti
ais supaya semua lemak jd beku dn timbul di pemukan ats dn buang lah lemak
tersebut pastu buru lah dibuat sup macm biasa…org yg diet bleh try kay…..
6 LEMBUTKAN DAGING
Rebus daging atau tulang mmg
leceh sb makn masa berjam2 so cra yg slalu aku prektikkan ambil halia dn
beberapa ulas bawg putih terus basuh hingga bersih tanpa buang kulitnya halia
tu perlu dititik n rebus besama daging td hanya 1jam jer dging dh lembut bau
pon wangi..kalu nk jimatkn gas plak msk dlm rice cooker bkn jimat gas jer lg
cpt masak…kalu daging tu utk di bakar atau digorng plak perapkan dgig tu dgn
tairu masm smipan je dlm pti ais kalu nk masak brkeluarkn n bilas.
7 BAU HANYIR KAMBING
Caranya rendam dging kambing
tu dgn air dn secikit cuka 10-15 minit basuh n bilas beberapa kali,bleh jgk di
cuba pda ati dn limpa lembu..tp jgn terlalu lama nnti hilang plak rasa mnis
daging tu xsdp plak masakan kita..
8 SAYUR SENTIASA SEGAR
Sayuran berdaun dn ulaman kalu disimpan sesuka hati akn cepat layu n kekuningan. Cara utk tahan lebih lama dan segar sebur air pd sayur tersebt dn balut dgn 2helai surat khabar simpan blm peti ais.bila nk msk rendam dlm air garam konfem segar n bersih….
Sayuran berdaun dn ulaman kalu disimpan sesuka hati akn cepat layu n kekuningan. Cara utk tahan lebih lama dan segar sebur air pd sayur tersebt dn balut dgn 2helai surat khabar simpan blm peti ais.bila nk msk rendam dlm air garam konfem segar n bersih….
9 CARA CUCI IKAN DARAT
Bahan seperti asam
jawa,garam kasar,limau nipis/kasturi,buah belimbing biasa atau belimbing buluh yg dah masak n
lembik,daun serai, gabung lah 2 atu 3 jenis dr bhan2 ini ramas dn perap pd ikan
beberapa minit sebelum dicuci bersih.
10 CARA CUCI IKAN LAUT
Gaul 2,3 minit ikan dgn sedikit
garam dan air basuhan beras.
Kadang2 udg , ikan atau
ayam yg di beli kalu tk disimpan dlm peti ais akn menjadi busuk,jgn di buang ia
boleh diselamatkam lagi..siang basuh n perap dengan perahan limau nipis ½ jam
bilas n insyaallah pasti segar tk berbau
lagi.
12 IKAN MELEKAT PD KUALI
Adoi belum sampat minyak
dlm kuali panas dh masukkan ikan mesti la melekat, kalu ikan dimasukkan dlam
kuli tpi tidak berbunyi atu minyak x panas terus ambil 2,3 kping asam keping
masuk dlm kuali tu goreng bersama ikan td hingga ikan masak baru lah dialihkan.
13 AYAM MASAK MERAH LEBIH SEDAP
Untuk jd lebih sedap dan pekat masa nk kisar cili aku akan tmbah dgn sebatang keret/lobak merah,rasa pn mmg sedap tp mak aku ajar plak kisar skali dgn cili besar dn tomato jd tak payah tmbh sos cili lg cb la try…
14 AYAM & DAGING PANGGANG LEMBUT
Masa proses perapan tu tambah sedikit air coke…tak pecaya cba…
15 KUIH SEMPRIT RANGUP
Bancuh adunan tepung
bersama telur kuning yg telah di rebus.
Selalunya kalu ada sisa
roti yg tak hbis atau expiert aku tak buang tp aku akan letakkan di dlm peti
ais 1-2 hari supaya ia dpt serap bau,kdg2 kalu simpan durian,petai dn belacan
hmmm…mau 1 peti ais tu melekat baunya…selain itu daun pandan jgk dpat memberi
aroma dlm peti ais anda.
17 BLANDER BERBAU
Blander biasa kita guna utk kisar cili dan bawang baunya boleh melekat pd blander tersebut,jd bila kita nak bland jus mgkin jus buah tersebut akan berbau bawng dn rasa pedas cili.caranya mudah sahaja masukkan 2 sudu garam dn sedikit air kedalam blander goncang beberapa kali dn bilas. Bleh jg cuba pda botol air minuman,senangkan?
18 PULUT LEBIH LEMAK
Pulut mmg sedap kau di makan
bersama durian,ikan kering atau dibuat ketupat dn lemang. Untuk lebih lazat dn
ledih lemak pulut kata org tua2 bilas dahulu kemudian rendam beras pulut dengan
air kelapa selama 12jam brulah di tanak atau di kukus.
19 TELUR REBUS TAK PECAH
Rebus telur dgn sedikit garam insyaallah telur tidak pecah dn cantik bleh la buat bunga telur,untuk memudahkan telur dikopek plak lepas rebusan dimasak biarkan telur itu berendamkan semalaman.
20 TAMPAL PERIUK BOCOR
Ambil kapur makan tapal pd lubng
periuk tu,bakar kapur yg telah di tampal tu dgn menggunakan lilin.
21 BUANG SELUT PD SIPUT
Siput sedut,kerang atau
lala yg berselut sukar nk cuci.ada cara mudah yg aku slalu buat rendam hampas
kelapa dgn sedikit garam selama 1jam.jika siput itu masih hidup ia akan
memuntahkan selut didalamnya ramas lah bersama hampas kelapa dn bilas beberapa
kali.
Potong peria dahulu seperti yg
nk dia masak rendam dgn garam 10-15minit barulah di bilas n boleh terus
dimasak.
24 HALAU SEMUT DN LIPAS
Perahkan limau nipis pada
laluan semut dan tempat ia berkumpul, perah juga di lubang dan kawasan2 yg ia
boleh masuk.
25 SANTAN LEBIH PEKAT
Santan kotak atau santan
segar yg di beli di pasar2 biasa dh dicampur dgn bahan2 yg kita tak tau untuk
nampak lebih pekat ,tp aku lebih gemar menggunakan kelapa original aku akan
kisarkan 2biji kelapa parut selama 10 minit tapiskan dn perah, santan akn jd
lebih pekat kacau sukatkn setiap bungkus untuk 1 gelas ke dlm plastik frozen kan
dn bleh digunakan bila2 anda perlu.tp kena keluarkan beberapa jam awal sebelum
masak.
26 TAUHU TAHAN LAMA
Basuh tauhu hingga bersih tos
hingga kering rendam pula dengan air panas biarkan sejuk dn simpan dlm peti ais
insyaallah tauhu lambat basi.
Ambil limau nipis gosok
pemukan papan pemotong plastik tersebut dn biarkan bersama hampas kulit limau
tersebut di pemukan papan selama 1jam sebelum di gosok dgn dawai periuk.
28 CARA BERSIHKAN KERANG
Rendam kerang dgn sedikit
cuka beberapa minit dn bilas hingga bersih.
29 BARANG KELULI JD KILAT
Rendam dengan air beras selama 20 minit sebelum digunakan agar lebih berkilat dn tidak calar.
29 BARANG KELULI JD KILAT
Rendam dengan air beras selama 20 minit sebelum digunakan agar lebih berkilat dn tidak calar.
30 NASI HANGIT
Sekarang dgn adanya rice cooker
memudahkn kita utk masak nasi serta tidak hangus lagi,tp kadang2 time blackout
terpaksa la gna dapur gas tp bila dh jrang guna ni paham2 la tak bleh nak
control tahap api menyebabkan nasi hangus,segeralah angkat periuk nasi tersebut
letakkan di tempat lembab insyaallah kerak tak melekat pd periuk.
Kalu nk senang rebus dgn tebu
tp yg susahnya nk dptkn tebu skg ssh,satu lg cara bunjutkn biji selasih dalam
kain putih.
32 KARI YG SEDAP DN WANGI
Mulakan menumis dengan
hirisan bwg merah halba campur dn daun kari hingga wangi dn last sekali
masukkan setangkai daun kari serta ketumbar masak hingga mendidih.
33 HINDAR KUTU BERAS
Ambil beberapa biji cili
kering campurkan dlm bekas simpan beras.
34 DAUN KARI TAHAN LAMA
Bersihkan daun kari dan
masukkan dlm bekas kedap udara simpan dlm peti sejuk.
35 HILANGKAN PEDAS PD TANGAN
Ambil gula dan ramas
pd tangan yg pedas terkena cili selama 15 mint dan bilas.
36 TANGAN TERKENA GETAH PISANG
Bleh cuba jika tgn
anda terkena getah nangka,pisang dan keladi. Ambil limau nipis potong 2 dan
gosok hingga bersih boleh juga gunakan minyak masak.
Ambil pelepa
pisang potong sepanjang 2 inci masak bersama sayur keladi tersebut.Boleh juga
masukkan 2,3 biji buah pinang ketika merebus.
38 BUBUR KACANG SEDAP
Goreng kacang hijau terlebih
dahulu hingga wangi barulah di rendam dn direbus.
39 ELAK DARAH AYAM TAK KELUAR BILA MASAK
Pastikan air
rebusan atau sup mendidih terlebih dahulu barulah ayam dimasukkan.dgn proses
ini darah dlm tulang ayam cept beku/masak
dn tidak meleleh keluar dn mencacatkan sup ayam anda ia juga dapat
mengurangkan bau hanyir ayam.
40 BENDI TK LENDIR KETIKA MASAK
Bersihkan bendi
terlebih dahulu tos hingga kering barulah dipotong hujungnya,dn potong lah ikut
cara anda hendak masak sama ada dibuat kari atau goreng.
41 SANTAN TAHAN LAMA
Santan yg telah diperah dicampurkan dgan sedikit garam kasar kacau dan simpan dalam peti sejuk.
42 CUCIAN AYAM BERSIH DN SEGAR
Gaul ayam dengan
tepung gandum 10minit dan bersihkan insyaallah segala lendir2 pd ayam senang
dicuci dan ayam menjadi putih dn segar.
43 GORENG PISANG RANGUP
Bancuhan tepung goreng
pisang dicampurkan dgn sedikit tepung kastard. Dan goreng mcam biasa.
44 CEPATKAN MASAK BUBUR
Rendam beras telebih tahulu
selama 30minit barulah dimasak.ia dapt mempercepatkan proses memasak bubur pon
lebih empuk selain dpt jimatkan gas.
Bancuh tepung dgn air rebusan daun
pandan dan ketika kukus juga mggunakan
daun pandan.
46 KUAH LAKSA SEDAP
Lebihkan bawang besar untuk
memekatkan kuah dan kisar halus sedikit nenas kuah laksa bkan sahaja lebih
wangi malah dpt menambahkan rasa masam manisnya.
47 KUIH TALAM TAK MEREKAH
Uli bancuhan tepung
menjdi doh dhulu selama 1jam atau lebih barulah di cairkan/kisar dengn santan
atau air.
48 TAUGEH TETAP SEGAR
Jika taugeh yg dibeli mmg telah dirndam,anda perlu bersihkan dn rendam taugeh tersebut dgn asam keping.dan jika taugeh masih segar dn baru siap dr prosesnya sebaiknya ditoskan dan simpan didlm plastik tanpa direndam ia lebih segar.
49 CILI KISAR HALUS DN TAHAN LAMA
Untuk menghancurkan biji cili kering ketika di kisar dn cili lebih tahan lama masukkan sedikit minyak dan bawg besar kisar bersama bleh disimpan dlm peti ais sedia digunakan pd bila2 masa.
50 ACAR LEBIH RANGUP
Campurkan sedikit minyak
masak atau minyak yg bleh dimakn kedalam acar tersebut bkn sahaja rangup malah
acar lebih berseri.
51 HILANGKAN HANYIR BAHULU
Setelah selesai proses putar telur ambil bunga lawang dn rendam seketika sebelum dimasukan tepung. Bleh juga di tambah sedikit asen vanilla kedlm bancuhan bahulu tersebut.
52 TANGAN BERBAU HANYIR
Gosok tangan dgn asam jawa beberapa minit dan bilas.
53 MATA TERKENA CILI
Segera ambil kain bewarna
merah garang dn gosok mata anda,aku pernah cuba beberapa kali petua ni mmg
berkesan malah ank aku jga pernah menggosok mta dgn tangannya yg bercili kebetulan
msa tu dia pakai bju merah dia menangis
sambil megesat mata dgn bju dn
beberapa minit jer berhenti menangis lepas gosok mata.hrmm.. mmg mujarab.
54 NASI MENTAH
Bila anda terkurang air dn bahagian
atas akan nenjadi mentah,kacau ½ dari
bahagian atas periuk,ambil beberapa helai plastik renyukkan tutup pemukaan
nasi,percikkan sedikit air dn tutup rapat pasti kana api perlahan.
55 SAMBAL BELACAN SEDAP
Campurkan sedikit bwg besar
atau bawang putih yg telah di bakar sebelum ditumbuk.
56 KURANGKAN MASIN IKAN KERING
Rendam ikan kering
dgn air basuhan beras 15minit. Bleh juga di rendam dgn air garam bkan bertujuan
menambahkan masin sebaliknya petua ini dpat mengurangkan lg rasa masin pd ikan
kering tersebut.
57 SINGKI TERSUMBAT
Amalkan setiap kali mencuci singki anda dgn taburkan garam kedalam lubang singki beberapa minit dn tuangkan air panas,segla lemak2 beku yg terkumpul dlm lubg singki akan cair.
58 KUAH KACANG SEDAP
Goreng dahulu cili,bwg putih
dn bwg merah kisar dan tumis macam biasa.
Campurkan kentang yg telah
direbus dn dilenyek ke dlm doh.
60 HILANGKAN HANYIR IKAN
Rendam ikan yg telah
disiang dgn air basuhan beras,ramas asam jawa dan sedikit garam.
61 CEKODOK LEBIH RANGUP
Bancuh semua bahan cekodok
bilis atau udag jgn terlalu cair btkan lubang di tengah tambah sedikit air
panas dan kacau rata sebelum di goreng.sementara melembutkan cekodok pulak
tambahkan 1 biji telur.
-SEKIAN INI JER YG AKU TAHU DN
SELALU DIPREKTIKKAN SELAMAT MENCUBA-
Alhamdulillah. Terima kasih atas petua2 di atas
BalasPadamBanyaknye tips utk newbies kt dapur cam kite ni. Tqtq. Part udang tu setuju sgt simpan sehari dah lembik2. Kene spare limau nipis ni
BalasPadam