love


Isnin, 1 Oktober 2012

61 Petua Dapur Mida


PETUA DRI ORG TUA2 YG SEMPAT AKU BELAJAR


1  MULAKAN BERSELAWAT SEBELUM MULA MASAK
Mulakan selawat setiap kali masuk dapur teruatama sekali ketika nk menyiang ikan @ ayam 
  
2  DOA KETIKA MEMASAK
Nk ambik berkat ketika mmbasuh beras, mcm yg mk aku ajar niat dlm hati “Ya Allah ya tuhanku aku bersyukur atas segala rezeki yg kau berikan aku masak untk suami dn ank2ku kau berkati lah apa yg kmi mkn,berikn kmi kesihatan dn murahkan rezeki kami amin”

3  MASAKAN HANGUS,APA PERLU BUAT?
Alamak! Hagus x sedar api terkuat plak, jgn tgu2 lgi terus ambil kuali atau periuk lain dn tukarkn  maskan yg hangus tadi jgn kikis kerak yg hangus td plak!..pastu boleh  la sambung masak semula bkan apa nk elakkan msakan tersebut dri berbau hangit..  pastu brlah boleh dihidangkan pd mk mertua anda hehe…

4  TERLEBIH MASIN
Org kata kalu masak terlebih masin nk khawin dgn org tua-jgn risau kdg2 kita bru nk bljar mask ni x pandai la nk agak2 brapa bnyk garam kan? so nk elakkan dr berkahwin dgn org tua cpat2 lah ambil kentang kopek kulitnya potong 2 atau 3 masukkan kedlm masakan td supaya ia dpt menyedut rasa masin yg berlebihan td.bleh try dlam masakan bergoreng seperti nsi goreng atau sambal,tp kalu mskkan berkuah mcm sup tu kita bleh tmbah sedikit madu atau air jer…. 

5  SINGKIRKAN LEMAK
Pebret utma aku adalah sup dulu msa ank dara aku tk bleh nk mkn selalu sebab sup dgin atu tulang ni berlemak ,tp skarg aku dh ada cara singkirkan lemak  pd bahagian dging yg berlemak tu,mula2 rebus daging dlm 1jam pastu biarkan sejuk kt luar dulu agak2 dh suam simpan dlm peti ais supaya semua lemak jd beku dn timbul di pemukan ats dn buang lah lemak tersebut pastu buru lah dibuat sup macm biasa…org yg diet bleh try kay…..

6  LEMBUTKAN DAGING
Rebus daging atau tulang mmg leceh sb makn masa berjam2 so cra yg slalu aku prektikkan ambil halia dn beberapa ulas bawg putih terus basuh hingga bersih tanpa buang kulitnya halia tu perlu dititik n rebus besama daging td hanya 1jam jer dging dh lembut bau pon wangi..kalu nk jimatkn gas plak msk dlm rice cooker bkn jimat gas jer lg cpt masak…kalu daging tu utk di bakar atau digorng plak perapkan dgig tu dgn tairu masm smipan je dlm pti ais kalu nk masak brkeluarkn n bilas.

7  BAU HANYIR KAMBING
Caranya rendam dging kambing tu dgn air dn secikit cuka 10-15 minit basuh n bilas beberapa kali,bleh jgk di cuba pda ati dn limpa lembu..tp jgn terlalu lama nnti hilang plak rasa mnis daging tu xsdp plak masakan kita..

 8  SAYUR SENTIASA SEGAR
Sayuran berdaun dn ulaman kalu disimpan sesuka hati akn cepat layu n kekuningan. Cara  utk tahan lebih lama dan segar sebur air pd sayur tersebt dn balut dgn 2helai surat khabar simpan blm peti ais.bila nk msk rendam dlm air garam konfem segar n bersih….

9  CARA CUCI IKAN DARAT
Bahan seperti asam jawa,garam kasar,limau nipis/kasturi,buah belimbing  biasa atau belimbing buluh yg dah masak n lembik,daun serai, gabung lah 2 atu 3 jenis dr bhan2 ini ramas dn perap pd ikan beberapa minit sebelum dicuci bersih.

10  CARA CUCI IKAN LAUT
Gaul 2,3 minit ikan dgn sedikit garam dan air basuhan beras.

11  SEGARKAN UDANG @ IKAN
Kadang2 udg , ikan atau ayam yg di beli kalu tk disimpan dlm peti ais akn menjadi busuk,jgn di buang ia boleh diselamatkam lagi..siang basuh n perap dengan perahan limau nipis ½ jam bilas n insyaallah pasti segar  tk berbau lagi. 
  
12  IKAN MELEKAT PD KUALI
Adoi belum sampat minyak dlm kuali panas dh masukkan ikan mesti la melekat, kalu ikan dimasukkan dlam kuli tpi tidak berbunyi atu minyak x panas terus ambil 2,3 kping asam keping masuk dlm kuali tu goreng bersama ikan td hingga ikan masak baru lah dialihkan.

13  AYAM MASAK MERAH LEBIH SEDAP
Untuk jd lebih sedap dan pekat masa nk kisar cili aku akan tmbah dgn sebatang keret/lobak merah,rasa pn mmg sedap tp mak aku ajar plak kisar skali dgn cili besar dn tomato jd tak payah tmbh sos cili lg cb la try… 

14  AYAM & DAGING PANGGANG LEMBUT
Masa proses perapan tu tambah sedikit air coke…tak pecaya cba…

15  KUIH SEMPRIT RANGUP
Bancuh adunan tepung bersama telur kuning yg telah di rebus.

16  HINDARI PETI AIS BERBAU
Selalunya kalu ada sisa roti yg tak hbis atau expiert aku tak buang tp aku akan letakkan di dlm peti ais 1-2 hari supaya ia dpt serap bau,kdg2 kalu simpan durian,petai dn belacan hmmm…mau 1 peti ais tu melekat baunya…selain itu daun pandan jgk dpat memberi aroma dlm peti ais anda.

17  BLANDER BERBAU
Blander biasa kita guna utk kisar cili dan bawang baunya boleh melekat pd blander tersebut,jd bila kita nak bland jus mgkin jus buah tersebut akan berbau bawng dn rasa pedas cili.caranya mudah sahaja masukkan 2 sudu garam dn sedikit air kedalam blander goncang beberapa kali dn bilas. Bleh jg cuba pda botol air minuman,senangkan?

18  PULUT LEBIH LEMAK
Pulut mmg sedap kau di makan bersama durian,ikan kering atau dibuat ketupat dn lemang. Untuk lebih lazat dn ledih lemak pulut kata org tua2 bilas dahulu kemudian rendam beras pulut dengan air kelapa selama 12jam brulah di tanak atau di kukus.

19  TELUR REBUS TAK PECAH
Rebus telur dgn sedikit garam insyaallah telur tidak pecah dn cantik bleh la buat bunga telur,untuk memudahkan telur dikopek plak lepas rebusan dimasak biarkan telur itu berendamkan semalaman.

20  TAMPAL  PERIUK BOCOR
Ambil kapur makan tapal pd lubng periuk tu,bakar kapur yg telah di tampal tu dgn menggunakan lilin.

21  BUANG SELUT PD SIPUT
Siput sedut,kerang atau lala yg berselut sukar nk cuci.ada cara mudah yg aku slalu buat rendam hampas kelapa dgn sedikit garam selama 1jam.jika siput itu masih hidup ia akan memuntahkan selut didalamnya ramas lah bersama hampas kelapa dn bilas beberapa kali.

23  PERIA TAK PAHIT
Potong peria dahulu seperti yg nk dia masak rendam dgn garam 10-15minit barulah di bilas n boleh terus dimasak.

24  HALAU SEMUT DN LIPAS
Perahkan limau nipis pada laluan semut dan tempat ia berkumpul, perah juga di lubang dan kawasan2 yg ia boleh masuk.

25  SANTAN LEBIH PEKAT
Santan kotak atau santan segar yg di beli di pasar2 biasa dh dicampur dgn bahan2 yg kita tak tau untuk nampak lebih pekat ,tp aku lebih gemar menggunakan kelapa original aku akan kisarkan 2biji kelapa parut selama 10 minit tapiskan dn perah, santan akn jd lebih pekat kacau sukatkn setiap bungkus untuk 1 gelas ke dlm plastik frozen kan dn bleh digunakan bila2 anda perlu.tp kena keluarkan beberapa jam awal sebelum masak. 

26  TAUHU TAHAN LAMA
Basuh tauhu hingga bersih tos hingga kering rendam pula dengan air panas biarkan sejuk dn simpan dlm peti ais insyaallah tauhu lambat basi. 

27  CUCI PAPAN PEMOTONG
Ambil limau nipis gosok pemukan papan pemotong plastik tersebut dn biarkan bersama hampas kulit limau tersebut di pemukan papan selama 1jam sebelum di gosok dgn dawai periuk.

28  CARA BERSIHKAN KERANG
Rendam kerang dgn sedikit cuka beberapa minit dn bilas hingga bersih.

29  BARANG KELULI JD KILAT
Rendam dengan air beras selama 20 minit sebelum digunakan agar lebih berkilat dn tidak calar.

30  NASI HANGIT
Sekarang dgn adanya rice cooker memudahkn kita utk masak nasi serta tidak hangus lagi,tp kadang2 time blackout terpaksa la gna dapur gas tp bila dh jrang guna ni paham2 la tak bleh nak control tahap api menyebabkan nasi hangus,segeralah angkat periuk nasi tersebut letakkan di tempat lembab insyaallah kerak tak melekat pd periuk. 

31  LEMBUTKN AYAM TUA
Kalu nk senang rebus dgn tebu tp yg susahnya nk dptkn tebu skg ssh,satu lg cara bunjutkn biji selasih dalam kain putih.

32  KARI YG SEDAP DN WANGI
Mulakan menumis dengan hirisan bwg merah halba campur dn daun kari hingga wangi dn last sekali masukkan setangkai daun kari serta ketumbar masak hingga mendidih.

33 HINDAR KUTU BERAS
Ambil beberapa biji cili kering campurkan dlm bekas simpan beras.

34  DAUN KARI TAHAN LAMA
Bersihkan daun kari dan masukkan dlm bekas kedap udara simpan dlm peti sejuk.

35  HILANGKAN PEDAS PD TANGAN
Ambil gula dan ramas pd tangan yg pedas terkena cili selama 15 mint dan bilas.

36  TANGAN TERKENA GETAH PISANG
Bleh cuba jika tgn anda terkena getah nangka,pisang dan keladi. Ambil limau nipis potong 2 dan gosok hingga bersih boleh juga gunakan minyak masak.

37  HILANGKAN GATAL SAYUR KELADI
Ambil pelepa pisang potong sepanjang 2 inci masak bersama sayur keladi tersebut.Boleh juga masukkan 2,3 biji buah pinang ketika merebus.

38  BUBUR KACANG SEDAP
Goreng kacang hijau terlebih dahulu hingga wangi barulah di rendam dn direbus.

39  ELAK DARAH AYAM TAK KELUAR BILA MASAK
Pastikan air rebusan atau sup mendidih terlebih dahulu barulah ayam dimasukkan.dgn proses ini darah dlm tulang ayam cept beku/masak  dn tidak meleleh keluar dn mencacatkan sup ayam anda ia juga dapat mengurangkan bau hanyir ayam.  

40  BENDI TK LENDIR KETIKA MASAK
Bersihkan bendi terlebih dahulu tos hingga kering barulah dipotong hujungnya,dn potong lah ikut cara anda hendak masak sama ada dibuat kari atau goreng.

41  SANTAN TAHAN LAMA
Santan yg telah diperah dicampurkan dgan sedikit garam kasar kacau dan simpan dalam peti sejuk.

42  CUCIAN AYAM BERSIH DN SEGAR
Gaul ayam dengan tepung gandum 10minit dan bersihkan insyaallah segala lendir2 pd ayam senang dicuci dan ayam menjadi putih dn segar.

43  GORENG PISANG RANGUP
Bancuhan tepung goreng pisang dicampurkan dgn sedikit tepung kastard. Dan goreng mcam biasa.

44  CEPATKAN MASAK BUBUR
Rendam beras telebih tahulu selama 30minit barulah dimasak.ia dapt mempercepatkan proses memasak bubur pon lebih empuk selain dpt jimatkan gas.

45  PAU SEDAP
Bancuh tepung dgn air rebusan daun pandan dan ketika kukus juga mggunakan  daun pandan.

46  KUAH LAKSA SEDAP
Lebihkan bawang besar untuk memekatkan kuah dan kisar halus sedikit nenas kuah laksa bkan sahaja lebih wangi malah dpt menambahkan rasa masam manisnya.

47  KUIH TALAM TAK MEREKAH
Uli bancuhan tepung menjdi doh dhulu selama 1jam atau lebih barulah di cairkan/kisar dengn santan atau air.

48  TAUGEH TETAP SEGAR
Jika taugeh yg dibeli mmg telah dirndam,anda perlu bersihkan dn rendam taugeh tersebut dgn asam keping.dan jika taugeh masih segar dn baru siap dr prosesnya sebaiknya ditoskan dan simpan didlm plastik tanpa direndam ia lebih segar.

49  CILI KISAR HALUS DN TAHAN LAMA
Untuk menghancurkan biji cili kering ketika di kisar dn cili lebih tahan lama masukkan sedikit minyak dan bawg besar kisar bersama bleh disimpan dlm peti ais sedia digunakan pd bila2 masa.

50  ACAR LEBIH RANGUP
Campurkan sedikit minyak masak atau minyak yg bleh dimakn kedalam acar tersebut bkn sahaja rangup malah acar lebih berseri. 

51  HILANGKAN HANYIR BAHULU
Setelah selesai proses putar  telur  ambil bunga lawang dn rendam seketika sebelum dimasukan tepung. Bleh juga di tambah sedikit asen vanilla kedlm bancuhan bahulu tersebut.  

52  TANGAN BERBAU HANYIR
Gosok tangan dgn asam jawa beberapa minit dan bilas. 

53  MATA TERKENA CILI
Segera ambil kain bewarna merah garang dn gosok mata anda,aku pernah cuba beberapa kali petua ni mmg berkesan malah ank aku jga pernah menggosok mta dgn tangannya yg bercili kebetulan msa tu dia pakai bju merah dia menangis  sambil megesat mata dgn bju  dn beberapa minit jer berhenti menangis lepas gosok mata.hrmm.. mmg mujarab. 

54  NASI MENTAH
Bila anda terkurang air dn bahagian atas akan nenjadi mentah,kacau ½  dari bahagian atas periuk,ambil beberapa helai plastik renyukkan tutup pemukaan nasi,percikkan sedikit air dn tutup rapat pasti kana api perlahan. 

55  SAMBAL BELACAN SEDAP
Campurkan sedikit bwg besar atau bawang putih yg telah di bakar sebelum ditumbuk. 

56  KURANGKAN MASIN IKAN KERING
Rendam ikan kering dgn air basuhan beras 15minit. Bleh juga di rendam dgn air garam bkan bertujuan menambahkan masin sebaliknya petua ini dpat mengurangkan lg rasa masin pd ikan kering tersebut. 

57  SINGKI TERSUMBAT
Amalkan setiap kali mencuci singki anda dgn taburkan garam kedalam lubang singki beberapa minit dn tuangkan air panas,segla lemak2 beku yg terkumpul dlm lubg singki akan cair.  

58  KUAH KACANG SEDAP
Goreng dahulu cili,bwg putih dn bwg merah kisar dan tumis macam biasa.

59  DONAT LEMBUT GEBU
Campurkan kentang yg telah direbus dn dilenyek ke dlm doh.

60  HILANGKAN HANYIR IKAN
Rendam ikan yg telah disiang dgn air basuhan beras,ramas asam jawa dan sedikit garam.

61  CEKODOK LEBIH RANGUP
Bancuh semua bahan cekodok bilis atau udag jgn terlalu cair btkan lubang di tengah tambah sedikit air panas dan kacau rata sebelum di goreng.sementara melembutkan cekodok pulak tambahkan 1 biji telur.



-SEKIAN INI JER YG AKU TAHU DN SELALU DIPREKTIKKAN SELAMAT MENCUBA-


2 ulasan:

  1. Alhamdulillah. Terima kasih atas petua2 di atas

    BalasPadam
  2. Banyaknye tips utk newbies kt dapur cam kite ni. Tqtq. Part udang tu setuju sgt simpan sehari dah lembik2. Kene spare limau nipis ni

    BalasPadam